H K Sze Cs P Szo V
1
3
Dátum : 2018. január 3.
4
5
6
7
8
10
Dátum : 2018. január 10.
11
12
13
14
15
17
Dátum : 2018. január 17.
18
19
20
21
22
24
Dátum : 2018. január 24.
25
26
27
28
29
31
Dátum : 2018. január 31.

Büszkeségpont Karádon


1956-os emlékművet állított Karád a forradalom 60. évfordulóján.
Az 1956-os forradalom és szabadságharcra történő méltó megemlékezés érdekében állított emlékművet Karád. A fából készült alkotás mai ünnepélyes leleplezésén részt vett és köszöntőt mondott dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

Karád az 1956-os forradalom és szabadságharc 60 évfordulójára pályázati forrásból készíttette a szobrot, mely Horváth Béres János kaposszerdahelyi faszobrász alkotása. Az ünnepségen Witzmann Mihály országgyűlési képviselő mellett dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott is részt vett és köszöntötte az emlékező karádiakat. Az 1956-os magyar forradalomra emlékezve kijelenthetjük: a szabadság a legfontosabb nemzeti értékünk, mondta a kormánymegbízott. A szabadság azonban azt is jelenti, hogy mi döntünk saját magunkról, tette hozzá dr. Neszményi Zsolt. Ezt követően Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője és a település polgármestere Schádl Szilárd osztotta meg emlékező gondolatait, majd a szobor leleplezése után helyezték el az emlékezés koszorúit és az emlékművet a helyi plébános is megáldotta.

Forrás - Somogy Megyei Kormányhivatal

"Ma is a függetlenség a tét"

60 évvel ezelőtt fegyverekkel vívták ki a szabadságot, ma pedig már érvekkel és demokratikus eszközökkel kell harcolni a függetlenségért - fogalmazott Witzmann Mihály országgyűlési képviselő a karádi 1956-os ünnepségen. A településen egyébként egy szobrot is avattak a forradalom mártírjainak tiszteletére. A "büszkeség pont"-nál, így ezentúl bárki méltó körülmények között megemlékezhet az áldozatokról.

Karádon már szombaton megemlékeztek az 1956-os forradalom hőseiről. A kis somogyi település is kivette a részét a 60 évvel ezelőtti eseményekből, hiszen az itt élők is a szabadság eszméjéért harcoltak. Bogdán János ekkor 12 éves volt.

Bogdán János:
- Gyűjtések voltak, autóval vitték fel Budapestre az élelmiszert, hozták a fegyvereket, lövöldözések is voltak, nem mertünk kimenni az utcára, mert a fene tudta, hogy végülis, hogy kik vannak kint.

A község központjában ezentúl egy faragott szobor is emlékezteti majd az itt élőket az 1956-os hősökre.

Schádl Szilárd, polgármester, Karád:
- Hogyha van egy büszkeségpontunk, akkor mindenki jobban tud emlékezni, van hova jönni emlékezni.

Az ünnepségen Neszményi Zsolt kormánymegbízott arról beszélt: jó döntések kellenek ahhoz, hogy hőssé váljon valaki.

dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, SMKH:
- Hétköznapi emberekből, mint, amilyenek mi vagyunk, azokból lettek a hősök. ezt kell mindenkinek szem előtt tartania, hogy amikor olyan helyzetbe kerül, hogy döntenie kell, hogy a népét a szabadságát, függetlenségét hajlandó megvédeni, álljanak előttünk ezek a példák és döntsünk mi is jól.

A szabadságot 60 évvel ezelőtt a magyar nép kitartása és elszántsága hozta el, sok-sok áldozat árán - fogalmazott Witzmann Mihály. A térség országgygűlési képviselője hangsúlyozta: a mai kor emberének is harcolnia kell a függetlenségért.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz:
- Most is azért kell küzdenünk, szerencsére most már nem fegyverekkel, hanem demokratikus eszközökkel, erős érvekkel, nemzeti kiállással, hogy azt a függetlenséget, azt a szabadságot és azt a szuverenitást, amiért 56 hősei küzdöttek 6 évtizeddel ezelőtt, azt megtudjuk tartani.

A Karádon állított szobor is függetlenséget, a szabadságot és a kitartást jeleníti meg.

Forssá - Somogy TV (Hiradó)

Képgaléria az alábbi linken tekinthető meg: http://karad.hu/index.php/mediatar/kepgaleria/category/37-56-os-szobor-avatas-2016-10-22