Beruházások

Karád község Önkormányzata Napelemes Beruházása

SAJTÓKÖZLEMÉNY  


BEFEJEZŐDÖTT KARÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK NAPELEMES BERUHÁZÁSA

Felsőörs Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a KEOP-4.10.0/N/14 Fotovoltaikus rendszerek kialakítása című konstrukcióra 2014-ben. A projekt a Karád Község Önkormányzata napelemes beruházása címet kapta. A 35 793 804 Ft-os, 100%-os intenzitású vissza nem térítendő támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból finanszírozzák.

2015.07.31-én a kivitelező befejezte a beruházást és megtörtént a műszaki átadás-átvétel is. A fejlesztés célja a fejlesztésben részt vevő intézményeink elektromos energia ellátásának kiváltása napelemes rendszerekkel, amelyek lényeges költségmegtakarítást eredményeznek korszerű, környezetkímélő működés mellett. A beruházás két helyszínt fog érinteni, ezek a Művelődési Ház és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt épülete. Az említett helyszíneken összesen 50 kW csatlakozási teljesítményű napelem kerül felszerelésre, melyek éves számított összteljesítménye 56.100 kWh. Ez a helyszíni adottságoktól függően az egyes intézmények éves elektromos energia szükségletének körülbelül 80-85 %-os kiváltását tudja megvalósítani.

 

Beépített rendszer típusok:

 Művelődési Ház: 

                       -10 db Amerisolar AS-6P30 250 polikristályos napelem panel
                       -1 db Fronius Galvo 2.5-1 inverter

 

 Dunántúli Regionális Vízmű Zrt épülete: 192 db Amerisolar AS-6P30 250 polikristályos napelem panel


                       -2 db Fronius Symo 15.0-3-M inverter
                       -1 db Fronius Symo 17.5-3-M inverter


Az önkormányzat a környezetvédelmi prioritásokat szem előtt tartva törekszik a települési környezetvédelem erősítésére és a környezetbiztonság növelésére is. A beruházás megvalósítása révén a környezeti terhelés mérséklésével hozzájárul a helyi, tágabb értelemben a regionális környezeti állapot javulásához.
Bízunk benne, hogy a gyártó által vállalt 25 év garanciális időt alapul véve hosszú időn keresztül tudjuk az intézményeinket korszerű, olcsó és környezetbarát elektromos energiával ellátni.

 

2015.08.06

 


SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az energetikahatékonysági fejlesztési terveinkkel összhangban szavazott a Képviselő-testület a „Karád Község Önkormányzata napelemes beruházása” tárgyú KEOP pályázat benyújtása mellett, melyen 35 793 804 Ft támogatásban részesültünk. A fejlesztés célja a fejlesztésben részt vevő intézményeink elektromos energia ellátásának kiváltása napelemes rendszerekkel, amelyek lényeges költségmegtakarítást eredményeznek korszerű, környezetkímélő működés mellett. A beruházás két közintézményt fog érinteni, ezek a Művelődési Ház és Dunántúli Regionális Vízmű Zrt telephelye.  Az említett helyszíneken összesen 202 db napelem kerül felszerelésre, melyek éves számított összteljesítménye 56 100 kWh. Ez a helyszíni adottságoktól függően az egyes intézmények éves elektromos energia szükségletének körülbelül 80-85 %-os kiváltását tudja megvalósítani. Mivel a pályázat 100%-os támogatású, így a beüzemelést követően azonnali megtakarítást eredményez, nagyjából 52 tonna/év üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentése mellett. Az időszakosan jelentkező többlettermelést az áramszolgáltató hálózatába táplálja a rendszer, illetve szükség esetén „hagyományos” módon, szintén a hálózatból kapja vissza a fogyasztó intézmény („kétirányú” mérőórán keresztül). Az elszámolás a törvény szerint a szerződéses egységáron, kilowatt alapon történik. A rendszer beüzemelése nyár végéig megtörténik. Bízunk benne, hogy a gyártó által vállalt 25 év garanciális időt alapul véve hosszú időn keresztül tudjuk az intézményeinket korszerű, olcsó és környezetbarát elektromos energiával ellátni.

Projekt fontosabb adatai

Kedvezményezett neve:                                                         Karád Község Önkormányzata

A projekt címe:                                                                     Karád Község Önkormányzata napelemes beruházása

A szerződött támogatás összege:                                            35 793 804 Ft

A támogatás mértéke:                                                           100 %

Projekt megvalósítás tervezett befejezése:                              2015.07.31.

A projekt azonosító száma:                                                          KEOP-4.10.0/N/14-2014-0116

 

2015.07.22